Arbeidsongeschikt, mag ik dan op vakantie?

Je bent al even ziek, kunt niet werken en de muren komen op je af. Er even tussenuit glippen en op vakantie gaan, klinkt dan verleidelijk. Maar mag dat eigenlijk wel als je arbeidsongeschikt bent, of heeft dat dan gevolgen voor je uitkering?

Arbeidsongeschikt, mag ik dan op vakantie?

Vakantieplannen? Licht je mutualiteit op voorhand in  

Even niet aan je ziekte denken en lekker uitblazen op reis. Dat is misschien niet zo'n gek idee. Het kan namelijk ongelooflijk veel deugd doen en zelfs bijdragen aan je herstel, om je gedachten te verzetten. En dat lukt nu eenmaal beter in een andere omgeving dan tussen de vier muren van je huis. Doen dus, maar vergeet niet om je ziekenfonds op de hoogte te brengen van je reisplannen.

Voorkom problemen met je uitkering tijdens je vakantie

Het volstaat niet om van op je bestemming een idyllisch kaartje met 'zonnige groeten' naar je ziekenfonds te sturen. Je moet je raadgevende dokter op voorhand inlichten over je vakantieplannen. Dit om te voorkomen dat je uitkering (tijdelijk) opgeschort wordt als je een medische controle mist. Maar ook als je iets overkomt in het buitenland, loop je kans dat die medische kosten niet vergoed worden als je ziekenfonds niet wist dat je op vakantie was.

Check wat jouw mutualiteit verwacht

Om zeker te zijn dat je voldoet aan alle formaliteiten, check je best welke verwachtingen jouw mutualiteit in deze situatie heeft. Er zijn bijvoorbeeld soms speciale regels als je buiten de Europese Unie wilt reizen.

Ook je werkgever heeft recht om te weten waar jij bent

Als je raadgevende dokter heeft aangegeven dat je het huis mag verlaten, mag je je ziekteverlof net zo goed in het buitenland doorbrengen. De zon is soms het beste medicijn. Wel moet je die plannen delen met je werkgever. Je zou niet de eerste zieke zijn die niet zijn werkgever op de hoogte brengt, maar wel de sociale media. Moeten we nog eens benadrukken dat je dan niet in regel bent en dat het niet bevorderlijk is voor de relatie met je werkgever? Bij deze …