Belastingvermindering genieten kan ook nog na je pensioen

Tijdens je carrière zijn er allerlei mogelijkheden om met een fiscaal voordeel een aanvullend pensioen op te bouwen. Maar de meeste van die formules stoppen als je met pensioen gaat. Toch is er een manier om ‘fiscaal aantrekkelijk’ te sparen na je 65e. Tadaaa: langetermijnsparen

Belastingvermindering genieten kan ook nog na je pensioen

Langetermijnsparen heeft geen maximale eindleeftijd

Veel contracten lopen af op de leeftijd van 65 jaar, maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt bij de start een eindleeftijd kiezen van bijvoorbeeld 80 jaar. Uiteraard met het krijgen van een belastingvermindering - ook tijdens je pensioen – in je achterhoofd.

Starten met Langetermijnsparen kan tot je 65e

Je kunt beginnen met Langetermijnsparen tot de leeftijd van 65 jaar. Het is dus ook mogelijk als het ene contract afloopt, het andere te beginnen, met de bedoeling na je 65e verder te sparen.

Fiscaal voordeel, als je pensioen voldoende hoog is

Toch is het maar de vraag of je in de praktijk echt een belastingvermindering kunt genieten. Want om een fiscaal voordeel te krijgen, moet je uiteraard eerst belastingen betalen. En dat is voor gepensioneerden niet altijd het geval. Lage pensioenen worden niet of weinig belast. Pas vanaf een brutopensioen (als fiscale alleenstaande) van boven 1.300 euro moet je belasting betalen.

Fiscaal voordeel is meestal niet te combineren met een hypothecaire lening

Als je al belastingvermindering krijgt op de afbetaling (of premies van de bijhorende schuldsaldoverzekering) van een hypothecaire lening, dan kun je vaak niet ook nog eens fiscaal voordeel krijgen via Langetermijnsparen. Zolang die lening loopt, is zo’n contract opstarten net voor je 65e dan ook weinig zinvol.

Het fiscaal voordeel is begrensd

Niet iedereen kan op de maximale premie van Langetermijnsparen (2.350 euro) belastingvoordeel doen. Wat je maximaal mag sparen, is namelijk individueel beperkt volgens de formule '176,40 euro + 6 % van het jaarlijkse netto belastbaar beroepsinkomen' (of pensioeninkomen). De belastingen die je moet betalen op je pensioen worden niet altijd helemaal gecompenseerd met de belastingvermindering op Langetermijnsparen. Niet getreurd, daar valt nog een mouw aan te passen. Je kunt nog een beroep doen op dienstencheques of giften om je belastingvoordeel ten volle te benutten.

Ook interessant voor gepensioneerden met andere inkomstenbronnen

Zelfs als je pensioen niet ‘hoog genoeg’ is, kan LTS fiscaal interessant zijn. Gepensioneerden kunnen ook nog andere inkomsten hebben. Die inkomsten hebben niet alleen effect op de belastingberekening, maar ook op de mogelijkheden om nog belastingverminderingen te genieten en aan langetermijnsparen te doen. We hebben het dan over:

1. Gepensioneerden die bijverdienen

2. Wie onroerend goed heeft (buiten de eigen woning)

3. Zelfstandigen met een VAPZ

Langetermijnsparen is fiscaal interessant voor veel gepensioneerden

Voor heel wat gepensioneerden die nog iets kunnen opzijzetten om verder te sparen, is Langetermijnsparen een kans om nog een belastingvermindering te genieten. En dat zolang je wilt. Ook de vraag voor hoelang je zo'n contract onderschrijft is nog van belang. Maar essentieel is dat je er vóór je 65e verjaardag aan denkt!

Benieuwd naar jouw inkomen na pensioen?

Doe de simulatie