Zorgen die niet zouden mogen bestaan – de financiële risico’s na een overlijden

Aan het woord is Miet, weduwe van Vincent (41 jaar) en mama van Arnaud (3 jaar).

Zorgen die niet zouden mogen bestaan – de financiële risico’s na een overlijden

“Vincent, Arnaud en ik waren een doorsneegezin van drie, volop in de fleur van ons leven, toen een drama ons overviel. Vincent, 41 jaar, kreeg terminale kanker en overleed in april 2019, acht maanden na zijn diagnose.”

Liefde & zorg

“De acht maanden van zijn ziekte werd ons gezin geleefd. We gingen van de ene consultatie naar de andere. Voor mijn man zorgen was een fulltimejob, eentje die ik uiteraard met veel liefde heb gedaan. De zorgen tijdens zijn ziekte deden me niet nadenken over de zorgen van de toekomst. Daar was gewoon geen ruimte voor. Ik had bovendien geen idee van wat me te wachten stond.”

Na het overlijden

“Mijn man en ik waren twee gemiddelde verdieners die regelmatig eens een centje konden opzijzetten. Maar toen viel de grootste verdiener weg. Ik bleef na het overlijden van mijn man een tijdje thuis in ziekte wegens een depressie, waardoor mijn loon op 60 % terugviel. Er kwam dus behoorlijk minder geld binnen dan voordien. Maar de vaste kosten zoals water, gas en elektriciteit blijven zo goed als ongewijzigd. Ik had best schrik voor de toekomst."

"Wij hadden een goede stabiele financiële situatie en plots kon ik zelfs de gewone maandelijkse kosten niet volledig betalen.”

Financiële kater

“Mijn zoontje en ik gingen niet alleen door een emotionele rollercoaster, maar zaten ook met een grote financiële kater. Ja, de schuldsaldoverzekering dekt een deel van de lening maar met één inkomen blijft het moeilijk om in je eigen huis te blijven wonen. Verhuizen was voor mij geen optie. Ook Arnaud had het mentaal heel moeilijk na het overlijden van zijn papa. Hij leed aan grote verlatingsangst en mijn aandacht ging dus naar hem. Psychologische hulp was nodig, zowel voor Arnaud als voor mij. Een extra kost. Als alleenstaande mama, waarbij je je zoontje fulltime bij je hebt, is het ook niet evident om al het werk rond te krijgen. Plots ben je mama, schoonmaakster, kok, tuinman, aannemer, boekhouder, IT'er, ... En helaas betekende dat ook dat ik minder tijd over had om gewoon mama te zijn, juist wanneer mijn zoontje me zo hard nodig had. Voor alles wat ik wilde of moest doen, was opvang nodig, wat alweer een extra kost betekende.”

“De regering biedt ook een beetje hulp. Ik kreeg een overgangsuitkering gedurende twee jaar, een tweede basisinkomen, als het ware. Die overgangsuitkering werd integraal bij mijn gewone loon geteld waardoor ik zo goed als de helft terug moest afgeven. Dus van dat extra inkomen dat je krijgt, plaats je best de helft meteen opzij. En wat na die twee jaar? De uitkering valt weg maar de extra kosten blijven. Het kindergeld werd ook aangepast, naar half-wezengeld, waardoor ik 150 euro extra kreeg. Helaas is ook dat veel te weinig om alle kosten voor Arnaud te dekken.”

“Ja, ik ben misnoegd. Mijn man werkte al meer dan twintig jaar en had ondertussen een pensioen opgebouwd. Als ik zelf op mijn pensioengerechtigde leeftijd ben, kan ik daarop aanspraak maken. Dan pas. Terwijl Arnaud nu groter wordt, ik nu extra kosten heb en het nu dus heel goed kan gebruiken.”

Laat je tijdig informeren

"Ik zou iedereen willen adviseren om op tijd je financiële situatie te bekijken. Laat je goed informeren en neem de juiste voorzorgen. Zodat je nadien met je eigen middelen kan proberen rond te komen. Want de extra middeltjes van de regering worden vaak teruggevraagd. En heel belangrijk, aanvaard hulp van iedereen die wil helpen."

“Het is een hele zware periode geweest voor mij en mijn zoontje. En het is nog steeds niet altijd gemakkelijk. En daarom is hulp vragen een must. Mensen zeggen vaak 'als we iets kunnen doen, moet je het maar zeggen.' Vraag een portie spaghetti, vraag om eens je ramen te komen poetsen, vraag om eens je kinderen af te halen van school, of eens op te passen. Het is een heel zware periode geweest maar ik besef nu nog meer dat het leven toch ook echt mooi kan zijn en er nog veel liefde rondom ons heerst.”

Wat betekent een overlijden voor jouw financiën? Praat erover met je financieel adviseur.