Wat is een verzekering Gewaarborgd Inkomen?

Arbeidsongeschikt? Een verzekering Gewaarborgd Inkomen zorgt ervoor dat je dan een extra inkomen krijgt. Een ziekte of een ongeval kan jou langdurig van het werk houden. In dat geval verlies je een aanzienlijk deel van je inkomen. En dan komt zo'n verzekering natuurlijk erg van pas. Zo ontloop je financiële kopzorgen en kun je je helemaal richten op een vlot herstel.

Wat is een verzekering Gewaarborgd Inkomen?

Hoeveel krijg je via een verzekering Gewaarborgd Inkomen? 

Zorgt jouw ongeval of ziekte maar voor een korte afwezigheid op je werk? Dan ontvang je een gewaarborgd loon van je werkgever. Ben je langere tijd uitgeschakeld, dan ontvang je van je ziekenfonds een uitkering. En die uitkering ligt vaak een stuk lager dan je normale loon.

Een verzekering Gewaarborgd Inkomen haalt dan de druk van de financiële ketel. Zij zorgt voor een aanvulling op de uitkering van het ziekenfonds. Dat kan voor even zijn, maar evengoed voor de rest van je carrière. De hoogte ervan kies je zelf op het moment dat je intekent.

Hoe bepaalt de verzekeraar het bedrag dat hij uitkeert?

Het bedrag (de 'rente') dat de verzekering Gewaarborgd Inkomen betaalt, hangt af van het soort ongeschiktheid die jij verzekerd hebt: de fysiologische en/of economische ongeschiktheid.

  • Een fysiologische ongeschiktheid baseert zich enkel en alleen op de lichamelijke ongeschiktheid.
  • Een economische ongeschiktheid compenseert je inkomensverlies. Als een chirurg een vinger verliest, weegt dat zwaarder door dan wanneer een callcenter-medewerker een vinger verliest.

Wanneer betaalt de verzekeraar niet?

Je kiest in een verzekering Gewaarborgd Inkomen je eigen wachtperiode. Voorzie je een wachttijd van 2 maanden, dan zal je verzekeraar pas tussenkomen na je 2e maand arbeidsongeschiktheid. Kun je een korte periode overbruggen met je spaargeld? Dan loont het de moeite om voor deze formule te kiezen. De premie van zo'n verzekering wordt immers goedkoper bij langere wachttijden. Ook bij een beperkte ongeschiktheid kan het zijn dat de verzekeraar niet of minder uitkeert. Check daarom steeds de voorwaarden.

Hoeveel kost een verzekering Gewaarborgd Inkomen?

Het bedrag dat je wilt ontvangen als je arbeidsongeschikt bent, bepaalt mee hoe hoog de premie is. Daarnaast spelen andere factoren zoals je leeftijd, je gezondheid en je beroep een rol bij de berekening van je premie.

Check altijd welke risico's je verzekering Gewaarborgd Inkomen dekt

Meestal somt het contract de gedekte risico’s op. Het zou kunnen dat de verzekering niet tussenkomt als de ongeschiktheid het gevolg is van de uitoefening van bepaalde gevaarlijke sporten. Zo is het mogelijk dat een standaardcontract ongeschiktheid na een bergbeklimming niet dekt. Meestal is het wel mogelijk om zo'n ongeschiktheid te verzekeren door een 'bijpremie' te betalen. Maar ook psychische aandoeningen zoals een depressie of burn-out behoren wel eens tot de uitsluitingen. Een grondige check van je contract is dus geen overbodige luxe.