Op vakantie en je wordt ziek – wat nu?

Het zal je maar overkomen: eindelijk vakantie, de deur van je werkplek achter je dichtgeslagen en aangekomen op je reisbestemming … en dan krijgt een hardnekkig virus je te pakken. Wat moet je doen, én kan je beroep doen op een verzekering?

Op vakantie en je wordt ziek – wat nu?

Vertrek niet ziek op reis

Er is een verschil tussen ziek op reis vertrekken en ziek worden tijdens je reis. Logisch wel. Want wie al met 39°C koorts vertrekt, kan zich verwachten aan nog enkele dagen ellende op zijn vakantieplekje met eventueel heel wat extra onkosten die niet altijd verzekerd zullen zijn. En zoals we verder in dit artikel zullen aanhalen, is ziekte een geldige reden om je annulatieverzekering in te roepen. Uiteraard zijn er uitzonderingen, denk maar aan langdurig zieken. Het zal in hun geval de dokter zijn die een positief advies geeft of zij op vakantie kunnen vertrekken of niet.

Hoe zit dat met verzekeringen op reis?

Reis je binnen Europa, dan neem je best je Europese verzekeringskaart mee. Die kaart kan je zo opvragen bij je mutualiteit en geldt in het buitenland als bewijs dat je in orde bent met je ziekteverzekering. Daardoor zijn al een deel van de dokters- en ziekenhuiskosten gedekt. Als je je laat verzorgen in een openbaar ziekenhuis en het gaat om noodzakelijke medische verzorging, dan wordt de rekening zelfs (in principe toch) rechtstreeks afgehandeld met je ziekenfonds. Let er dus goed op naar welk ziekenhuis je gaat. Bij twijfel bel je best even naar het permanentienummer van je mutualiteit of reisbijstandsverzekeraar.

Extra verzekeringen kunnen van pas komen als de mutualiteit niet tussenkomt

Helaas worden niet alle medische kosten vergoed via de wettelijke ziekteverzekering. Daarom zijn extra verzekeringen het bekijken waard. Zo komt een hospitalisatieverzekering tussen voor medische en paramedische kosten bij een hospitalisatie, ook voor sommige kosten die niet via de mutualiteit worden vergoed. Daarnaast vergoedt een reisbijstandsverzekering niet-medische kosten wanneer je in het buitenland ziek wordt, bijv. het terugbrengen van je voertuig of bijstand verlenen voor familieleden. Ook het extra verblijf van een gezinslid om jou bij te staan, zit meestal inbegrepen in een reisverzekering.

TIP! Kijk goed na wat wel en niet gedekt is in de verschillende verzekeringen. Vergelijken loont!

Wat met corona?

Wist je dat de meest voorkomende medische problemen op vakantie infectieziekten (bijv. een stevige verkoudheid), hartproblemen, breuken of maag- en darmklachten zijn? Maar sinds 2020 is het toch vooral het coronavirus dat ons leven én ons reisgedrag bepaalt.

De pandemie is niet zomaar een geldige reden om te annuleren, tenzij je een (bewezen) besmetting oploopt vóór de datum van je vertrek. Ziekte is een geldige reden voor annulering, als je dat kunt aantonen met een doktersattest.

Help! Ik moet in quarantaine!

Je beste vriend testte positief op corona, twee dagen nadat jullie samen uit eten gingen. Dan ga je best in quarantaine. Maar wat als je op punt staat op vakantie te vertrekken? Helaas … zolang je niet ziek bent, komt een annulatieverzekering niet tussen. Betreft het een van je reisgenoten, dan zal een annulering bij de meeste annulatieverzekeringen wel mogelijk zijn.

Joehoe, 14 dagen langer op hotel!

Er is een lokale uitbraak van COVID in het hotel aan de Spaanse Costa en ook jullie moeten daardoor noodgedwongen nog 14 dagen langer ter plaatse blijven. Wat dan? Verzekeraars maken hier het onderscheid tussen de ‘groene’ landen en de landen met negatief reisadvies. Ook de kleine lettertjes kunnen verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. Bij sommigen moet je zelf ook ziek zijn, bij anderen is dat geen voorwaarde. Check dus goed je polisvoorwaarden en neem steeds zo snel mogelijk contact op met het noodnummer van je verzekeraar.

Haal me hier weg!

Ben je op vakantie in het buitenland en wordt het stilaan wat te heet onder je voeten, dan is een vervroegde terugkeer misschien ’n goed idee. Maar hou er rekening mee dat geen enkele verzekeraar een zogenaamde ‘preventieve’ terugkeer dekt. Alle kosten zijn dus voor jou. Ook hier wel één uitzondering: als je zelf effectief besmet bent en om medische redenen een repatriëring noodzakelijk is.

Bronnen: De Standaard/Mijn Geld en https://www.verzekeringen.be/reisverzekering-medische-problemen

Benieuwd wat er met je inkomen gebeurt als je niet kan werken?

Check het hier